De Systeem Maatschappij en …… Waar zijn we nou zo bang voor?????

6-split-loyalties-a

“Houdt nou toch toch eens op, om je overal aan te ergeren”, zei mijn psychotherapeut vaak tegen me. “Verbaas je nou over zaken waar je je aan stoort. Dat is veel minder negatief en veel minder vermoeiend”. En….. Hij had natuurlijk voor de zoveelste keer gelijk. Maar toch, nu mijn therapie zo’n jaartje achter me ligt, moet ik toch zeggen dat wanneer je je selectief, dat dan weer wel, je weer eens enorm ergert, het toch heel prettig en inspirerend kan zijn en…… deze ergernis wil ik graag met U delen.

chaos

Eigenlijk moet ik meteen beginnen met mijzelf te corrigeren, het is toch geen ergernis, het is wel verbazing. Oprecht verbaasd, ben ik, over gekapitaliseerde domheid. Wat bedoel ik hiermee? Laat ik het zo proberen uit te leggen, domheid is een instituut geworden, een levenswijze. Niet nadenken, maar procedures volgen. Lijstjes afvinken in plaats je afvragen of het lijstje juist is. Spreadsheets zijn de ruggengraat geworden van ons bestaan. Als de cijfertjes kloppen, dan is het goed. Maar is dat nu ook werkelijk zo?

Een voorbeeld. In mijn stad wordt er met man macht nagedacht over hoe er nieuw leven geblazen kan worden in een leeglopende binnenstad. Er zijn werkgroepen, er is een stadsmanager, er is een wethouder, die met zijn ambtenaren meedenkt. Kortom er is een algemeen gevoel van dat er wat moet gebeuren. Er worden plannen gesmeed en dan rolt er onder andere uit, dat het een goed idee zou zijn om gedurende de kerstvakantie een ijsbaan te plaatsen op de markt. Op zich een prima idee, maar dan plaatsen ze die ijsbaan in een soort van partytent, want het zou wel eens kunnen gaan regenen. Er komt middels koppelverkoop een leuke skihut bij en de jolijt kan beginnen. Vervolgens gaan we turven, bezoekersaantallen, omzet, kosten en wat er zoal verder administratief bij komt kijken en…………. aan het eind van de rit is het een succes. Want we zijn uit de kosten, dus er heeft niemand een fout gemaakt.

En daar gaat het dus mis, want los van het feit, dat het een leuk idee is, is het een gemiste kans. En wel hierom. Een ijsbaan in de stad moet in de open lucht, kerstbomen er omheen en koek en zopie tenten van de lokale horeca er dicht tegen aan. Dan trek je niet alleen de burgers uit je eigen stad, maar laat je ook aan je omgeving zien hoe gezellig het in je stad kan zijn.

ijbaaan

Maar ja de cijfers kloppen, alles is afgevinkt, nog even een laatste evaluatie, want dat hoort er ook bij. Dat noem ik dus gekapitaliseerde domheid. Wanneer neemt er iemand nou eens een risico, kijkt er iemand nou eens verder dan zijn beeldscherm en zijn mailbox. Wanneer je om je heen, kijkt dan zie je dat er steden zijn waar het wel klopt.

Vandaag de dag worden we geregeerd door angst, angst voor het maken fouten, angst voor onze baas, angst voor onze status, angst dat ons ego beschadigd wordt en ook dat is weer die gekapitaliseerde domheid. Waar zijn we nou zo bang voor? Fouten maken is leuk, dan heb  je namelijk echt weer eens je hersens nodig om te kijken hoef je het weer kan oplossen. Als je bereid bent om eens buiten de lijntjes te kleuren, dan neem je een risico, maar krijgen ideeën, die in beginsel goed zijn een scherp randje en worden daardoor betere ideeën. Lokale overheden zouden daar de kaders voor moeten scheppen, maar dan vraag je nogal wat. dan vraag je om een een cultuuromslag, dan moet de systeemwereld op zijn kop. Dan klopt het allemaal niet meer en kunnen we elkaar niet meer afrekenen op fouten. Maar vraagt het om lateraal denkvermogen, vraagt het om durf, om lef. En….. dat is voorlopig een utopie. En ik raak meer en meer moegestreden. Mijn naam is dan ook geen Don Quichot, daarom wil ik steeds minder te maken hebben, met niet alleen overheden of bedrijven, maar ook met mensen, die alleen maar in procedures of zoals een goede vriend van mij zei, in spreadsheets denken.

Daarom overweeg ik ook me  langzaam maar zeker terug te trekken uit elke vorm van politiek of zakelijk gedoe en lekker wekelijks een potje te koken. Voor een ieder die daar behoefte aan heeft en zodra de systeemwereld zich daar ook weer mee gaat bemoeien, om wat voor reden dan ook, dan verzin ik gewoon weer wat anders. want vergeet u niet……..

Oosterheide Rocks!!!!!!!!!

 

 

Advertenties

Een gedachte over “De Systeem Maatschappij en …… Waar zijn we nou zo bang voor?????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s